Mau lebih tips?cari di sini

Jumaat, 30 Januari 2009

Keseronokan Bekerja

Salams,
Bekerja mencari rezeki merupakan tuntutan dalam Islam.Sebagai ketua keluarga, seorang lelaki mesti bekerja untuk memenuhi keperluan nafkah keluarganya.Bagi orang perempuan pula, bekerja kadang-kadang menjadi suatu keperluan bagi menampung pendapatan para suami.
Namun,bekerja sering kali membuatkan sesorang itu tertekan dan stress. Kebiasaannya, stress disebabkan oleh tiadanya perasaan seronok untuk menjalankan sesuatu pekerjaan itu atau dengan kata lain, merasa terpaksa untuk melakukan sesuatu pekerjaan.Bagi yang menyukai sesuatu pekerjaan yang dilakukan, sudah tentu sesorang itu tidak stress atau tekanan malah dia akan gembira melakukakannya.
Persoalannya ialah adakah keseronokan bekerja boleh diperolehi?Jika boleh, bagaimana ianya dapat diperolehi?

Beberapa tips ini diharap dapat memberikan keseronokan sewaktu bekerja:

1.Sentiasa berdoa agar diberikan keseronokan untuk bekerja.
2.Memulakan keseronokan dalam diri.Jangan mengharapkan keseronokan dimulai oleh orang lain.Tangkis segala perasaan iri hati,cemburu, sakit hati dan sebagainya.Cuba ceriakan orang di sekitar kita.
3.Sentiasa memaafkan semua orang sebelum tidur.(Stress di tempat kerja kadang2 timbul disebabkan oleh perasaan tidak puas hati dengan rakan sekerja,bos atau sesiapa sahaja di tempat kerja)
4.Ubah rutin harian.Cuba ubah rutin harian anda menjadi lebih menarik.

Itu sedikit maklumat yang saya dapat kongsikan dengan anda.saya sedang mencubanya,anda bagaimana?

2 ulasan:

Fid"s berkata...

memang betul, jika kita seronok melakukan sesuatu, masa kita berlalu begitu pantas tanpa disedari. Sebabtulah stress tidak timbul.

Tanpa Nama berkata...

betul..kalau kita seronok dgn kerja kita,tekanan kerja akan kurang.kadang2 tiada tekanan langsung..tapi kalau kita rasa terpaksa dengan kerja tu,pantang silap sikit..mulalah nak stress..begitulah yg saya alami sekarang. cepat nak rasa stress. mudahan dengan tips ini dpt membantu saya untk menimbulkan perasaan seronok utk bekerja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

macam2tips stats